Destekten yoksun kalma tazminatı nedir?
Destekten yoksun kalmaz tazminatı nedir? sorusu ülkemizde yaşanan trafik kazaları, iş kazaları veyahut bir suç işleme veya haksız fiil neticesinde hayatını kaybeden bireylerin yakınları tarafından yaşanan olay neticesinde maddi veyahut manevi tazminat talep etme konusunda ne gibi haklara sahip oldukları hususunda merak ettiği konulardan bir tanesidir. İşbu sebeple bu konuda vatandaşlarımız hukuki sürece başlamadan önce destekten yoksun kalma tazminatı davası alanında uzman Ankara tazminat avukatı bir avukat tarafından hukuki danışma alınması ya da hukuki sürecin Ankara Tazminat Avukatı vasıtasıyla yürütülmesi önem arz etmektedir.
Destekten yoksun kalma tazminatı, haksız bir fiil neticesinde vefat eden bir kişinin sağlığında destek verdiği kişilerin aldığı desteğin vefat sebebiyle ortadan kalkmasından dolayı destek alanların uğradıkları maddi ve manevi zarardır. Destekten yoksun kalma tazminatı, vefat edenin destek verdiği kişilerin hayat standartlarının ölüm nedeniyle kötüleşmemesi için kanuni düzenlemelerimiz neticesinde kabul edilmiş bir maddi tazminat türüdür.
Destekten yoksun kalma tazminatı davası ile birlikte ölümden dolayı hak sahipleri yaşanan olayda kusuru bulunan aleyhine maddi tazminat davası ile birlikte manevi tazminat davası açma hakkına sahiptir. Her iki tazminat davasının amacı, vefat edenin yaşarken destek verdiği kişilerin hayatlarını aynen sürdürebilmeleri, sosyal ve ekonomik bağlarına ölümden önceki gibi devam edebilmelerinin sağlanmasını amaçlamaktadır.
Destekten Yoksun Kalma Tazminatı Davasını Kimler Açabilir?
Destekten yoksun kalma tazminatı davasını vefat eden şahıstan sağlığında destek alan herkes açabilir. Burada önemli olan husus hak iddiasında bulunan kişi veya kişiler vefat eden kişiden destek aldığını ispat edebilme şartına bağlı olmasıdır. Örneğin vefat edenden yaşarken destek alan kişi, vefat edenin nişanlısı, halası, dayısı vb. bir akrabası olabileceği gibi, vefat edenle hiçbir akrabalığı bulunmayan bir arkadaşı da olabilir. Şöyle ki; emsal Yargıtay kararları ışığında belli kişiler (anne, baba, eş, çocuklar) ölenden destek aldığı karine olarak kabul edilmektedir.
Destekten Yoksun Kalma Tazminatı Neleri Kapsamaktadır?
a. Manevi Tazminat
Destekten yoksun kalma tazminatı maddi tazminat davasıyla birlikte, ayrıca manevi tazminat istenilmesi mümkündür. Ağır bedensel zarar veya ölüm hâlinde, zarar görenin veya vefat edenin yakınlarına manevi tazminat olarak uygun bir miktar paranın ödenmesine karar verilebilmektedir. Manevi tazminat davasında olay nedeniyle duyulan acı ve elemin kısmen de olsa giderilmesi amaçlanmaktadır. Bu nedenle manevi tazminat miktarı belirlenirken; kaza tarihi, olayın meydana geliş şekli, kusur durumu ve tarafların sosyal ve ekonomik durumları değerlendirilmektedir. Ancak mevcut emsal uygulamalara göre manevi tazminat miktar olarak bir zenginleşme aracı olmaması kabul görmektedir.
b. Maddi Tazminat
Destekten yoksun kalma tazminatı, haksız fiil neticesinde meydana gelen zarar dolayısıyla aslında bir maddi tazminat türüdür. Destekten yoksun kalma tazminatı davasında zarar gören, yaşanan olay sonucu oluşan zararını ve bu olaya sebebiyet verdiği iddia edilen zarar verenin kusurunu ispat yükü altındadır. Olayda tarafların kusur durumuna göre tazminatın hesabında hâkimin bu hususu göz önüne alarak tazminatın artırılmasına veya azaltılması noktasında takdir hakkı bulunmaktadır.
Destekten yoksun kalma tazminatı olarak istenebilecek maddi tazminatın kapsamı 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu m.53’te belirlenmiştir. Kanunumuza göre, ölüm hâlinde uğranılan ve istenebilecek maddi zararlar özellikle şunlardır:
- Cenaze giderleri.
- Ölüm hemen gerçekleşmemişse tedavi giderleri ile çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar.
- Ölenin desteğinden yoksun kalan kişilerin bu sebeple uğradıkları kayıplar.
Vefat edenin desteğinden yoksun kalan kişiler, vefat edenin tüm çalışma hayatı süresi boyunca kendilerine sağlayacağı destekten mahrum kalmaları nedeniyle oluşan her türlü maddi zararlarının tazmin edilmesini isteme hakkına sahiptir. Tazminat miktarının hesabı noktasında özel uzmanlık gerektiren hesaplama metodu kullanılmaktadır.
Destekten Yoksun Kalma Tazminatı Davası Yetkili Mahkeme Hangisidir?
Destekten yoksun kalma tazminatı, kural olarak davalının ikametgahının bulunduğu yer mahkemesinde açılır. Birden fazla davalı varsa maddi ve manevi tazminat davası davalılardan herhangi birinin ikametgahı mahkemesinde açılabilir. Davalı bir şirket veya vakıf vb. gibi bir kurum ise, maddi tazminat davası, davalının işyeri merkezinin bulunduğu yerde açılabileceği gibi işlemi yapan şubenin bulunduğu yerde de açılabilir.
Destekten yoksun kalma tazminatı davası, yetkili mahkeme konusunda birçok olaya göre farklı şekillerde de değerlendirme yapılabilmesi mümkündür. Maddi tazminat davası başlıca şu sebeplerle açılabilir: Ölümlü trafik kazası nedeniyle maddi tazminat davası, ölümlü iş kazası nedeniyle maddi tazminat davası, kasten veya taksirle adam öldürme suçu nedeniyle maddi tazminat davası ve sair.
Haksız fiillerden kaynaklanan bu tür maddi tazminat davaları, davalının ikametgahı, şirket merkezi veya işlemi yapan şubede açılabileceği gibi başka mahkemelerde de açılabilir. Yani haksız fiil halinde, davacı kanunun yetkilendirdiği birden fazla yetkili mahkemeden hangisini tercih ederse o mahkemede destekten yoksun kalma tazminatı açabilme hakkına sahiptir. Yukarıda sayılan haksız fiillerden kaynaklanan ölüm halinde davacı, davalının ikametgahında tazminat davası açma hakkına sahip olduğu gibi şu mahkemelerden birinde de maddi ve manevi tazminat davası açma hakkına sahiptir:
- Haksız fiilin işlendiği yer mahkemesi,
- Zararın meydana geldiği yer mahkemesi,
- Zarar görenin yerleşim yeri mahkemesi
Destekten Yoksun Kalma Tazminatı Davası Açma Süresi ve Zamanaşımı Nedir?
Destekten yoksun kalma tazminatı isteminin zamanaşımı süresi, zararın ve tazminat yükümlüsünün öğrenilmesinden itibaren 2 yıldır. Haksız fiillerde zarar her zaman olay anında ortaya çıkmaz. Tedavisi devam eden kişinin tedavi sonrası haksız fiil ile illiyet bağı olacak şekilde vefat etmesi halinde zarar bu tarihten itibaren meydana gelmektedir. Bu durumda destekten yoksun kalma tazminatı nedeniyle zamanaşımı süresinin başlangıç tarihi ölüm tarihidir.
- Tazminat yükümlüsü veya zarar sonradan öğrenilse bile, her halükarda destekten yoksun kalma nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı 10 yılda zamanaşımına uğrar.
- Destekten yoksun kalma tazminatına konu fiil aynı zamanda suç teşkil eden bir fiil ise, suç için öngörülen ceza zamanaşımı süresi içinde tazminat davası açılabilmesi mümkündür.
Destekten yoksun kalmaz tazminatı davasına ait hukuki sürecinin yürütülmesin de vatandaşlarımızın arabuluculuk görüşmesi, tahkim süreci, dava dilekçesinin hazırlanması ve tüm yargılama aşamalarında hak kaybı ile karşılaşmamaları adına alanında uzman Ankara Tazminat Avukatı vasıtasıyla tüm hukuki süreci yürütmeleri hak kaybının önüne geçecektir..


Avukat Emrah SOLUKOĞLU Amasya doğumludur. Amasya Anadolu Lisesinden mezun olduktan sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamlamıştır. Avukatlık stajını Ankara Barosuna bağlı olarak staj süresinde pek çok hukuk bürosunda çalışmış ve stajını tamamlamıştır. Av. Emrah SOLUKOĞLU kurucu ortak olarak bulunduğu Solukoğlu Hukuk & Danışmanlık avukatlık bürosuyla pek çok alanda müvekkillerine gizlilik, mesleki sır ve şeffaflık meslek ilkeleri doğrultusunda Ankara Barosu üyesi avukat olarak hizmet vermektedir. Ankara Avukatı, Boşanma Avukatı, Ceza Avukatı, İcra Avukatı, Tazminat Avukatı ve İş Hukuku Avukatı alanlarında hizmet vermektedir.