Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?
Çekişmeli boşanma davası, eşlerin boşanma kararı alması sonrasında en çok merak ettiği ve uygulama da en çok rastlanan boşanma dava türüdür. Çekişmeli boşanma davası, eşler arasında evlilik birlikteliği içerisinde doğan ve yargılama neticesinde evliliklerini sona erdirmeyi gerektirecek sorunların yer aldığı, karşılıklı husumet içeren bir boşanma türüdür. Çekişmeli boşanma davası genel boşanma nedenleri ve özel boşanma nedenleri olmak üzere iki ayrı başlık altında değerlendirilmektedir. Çekişmeli boşanma davası genel boşanma nedenleri ile özel boşanma nedenleri olmak üzere bir başka yazımız ile ayrı ayrı açıklanacak olup bu yazımızda genel açıklamalar yapılacaktır.
Çekişmeli Boşanma Davası Genel Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Eşlerin ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede evlilik birliğinin temelinden sarsılması halinde, eşlerden her biri genel boşanma nedenlerine dayanarak çekişmeli boşanma davası açabilir. Genel boşanma sebepleri eşler arasında yaşanan olaylara göre değişmekte olup birçok sebep boşanma gerekçesi olabilmektedir. Çünkü evlilik birliğinin ortak hayatı sürdüremeyecek kadar temelinden sarsılmasının birbirinden farklı sosyal, ekonomik, kişisel, dini, kültürel vb. gibi nedenleri bulunabilir. Yargıtay’ın emsal kararları incelendiğinde bazı genel boşanma sebepleri aşağıdaki gibi olup genel açıklamalar diğer yazımız da incelenecektir.
- Güven sarsıcı davranışlar,
- Cinsel ilişkiden kaçınma,
- Eşi doğal olmayan yoldan cinsel birleşmeye zorlama,
- Eşlerin aile bireylerine kötü davranması ve hakaret etmesi,
- Aşırı borçlanma sebebi ile icra takibine maruz kalma,
- Eşini sevmediğini beyan etme,
- Eşinin bağımsız konut isteğine duyarsız kalma,
- Eşin ev işlerini yapmaktan kaçınması,
- Eşlerin çocuklarının bakımı, eğitimi vs. ilgilenmemesi,
- Evlilik sırlarının başkalarına anlatılması,
- Eşin ahlaksızlıkla itham edilmesi,
- Eşin şiddete maruz kalması,
- Ekonomik ve psikolojik şiddet
Genel boşanma sebeplerinde eşlerin ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenemeyecek derecede sarsan her türlü eylem bu davaya konu edilebilir. Tarafların ileri sürdükleri vakıaların ispatı durumuna göre hakim taraflara atfedilecek kusur oranlarını belirler ve bu kusur oranlarına göre boşanma davası hakkında karar verir.
Çekişmeli Boşanma Davasında Özel Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Çekişmeli boşanma davası özel boşanma sebepleri kanuni olarak Türk Medeni Kanunumuzun m. 161-165 maddeleri arasında özel boşanma sebepleri düzenlenmiştir. Özel boşanma sebeplerinin varlığının ispat edilmesi durumunda hakim boşanma ya da ayrılık kararı vermek zorundadır.
Çekişmeli boşanma davasında özel boşanma nedenlerine dayanılması halinde boşanma davasını açan taraf, karşı tarafın kusurunu veya fiilinin ağırlığını ispatlamak zorunda değildir. Sadece özel boşanma nedeninin ispatlanması boşanma kararı verilmesi için yeterlidir. Ancak, özel bir boşanma sebebine (örneğin, zina sebebi) dayalı olarak açılan davada; mahkeme özel sebeple açılan davayı reddederek yargılamada ortaya çıkan genel boşanma nedenlerine dayanarak boşanma kararı veremez. Çünkü genel boşanma sebeplerine dayalı bir boşanma davası açılmadan mahkeme kendiliğinden genel boşanma sebeplerini dikkate alarak boşanma kararı veremez. Ancak, özel sebebe dayalı boşanma davası sadece ıslah yoluyla genel sebeplerle açılan boşanma davasına dönüştürülerek yargılamaya devam edilebilir.
Çekişmeli boşanma davası hem genel boşanma sebeplerine hem de özel bir boşanma sebebine dayalı olarak açılmışsa, mahkeme, genel ve özel sebepler hakkında ayrı ayrı karar vermesi gerekmektedir.
Çekişmeli boşanma davası alanında uzman Ankara Boşanma Avukatı bir avukat tarafından takip edilmesi vatandaşlarımızın dava sürecinde herhangi bir hak kaybı yaşanmadan yargılamada mağdur olmasının önüne geçecek olup ayrıca haklı olduğu süreçte en iyi şekilde temsil edilmelerini sağlayacaktır. Özetle boşanma davaları uzmanlık gerektiren bir konu olup Ankara Boşanma Avukatı uzman avukat tarafından takip edilmesi önem arz etmektedir.


Avukat Emrah SOLUKOĞLU Amasya doğumludur. Amasya Anadolu Lisesinden mezun olduktan sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamlamıştır. Avukatlık stajını Ankara Barosuna bağlı olarak staj süresinde pek çok hukuk bürosunda çalışmış ve stajını tamamlamıştır. Av. Emrah SOLUKOĞLU kurucu ortak olarak bulunduğu Solukoğlu Hukuk & Danışmanlık avukatlık bürosuyla pek çok alanda müvekkillerine gizlilik, mesleki sır ve şeffaflık meslek ilkeleri doğrultusunda Ankara Barosu üyesi avukat olarak hizmet vermektedir. Ankara Avukatı, Boşanma Avukatı, Ceza Avukatı, İcra Avukatı, Tazminat Avukatı ve İş Hukuku Avukatı alanlarında hizmet vermektedir.